Снимка: istock

Макадамията е невероятно вкусна и здравословна ядка. Родината ѝ е Австралия, заради което цената ѝ е доста по-висока от тази на други видове ядки. Въпреки това обаче тя заслужава специално място на трапезата, защото е не само вкусна и с мека текстура – тя е невероятно полезна.

1. Дава енергиен тласък.

Макадамията е много богата на фибри, протеини, витамин В1, манган, мед, витамин Е, мононенаситени мастни киселини. Цялата тази съвкупност от хранителни вещества ви поддържа сити задълго и с оптимални нива на енергия в тялото.

2. Контролира кръвната захар.

Ядките на макадамията са чудесен регулатор на диабета и помощник в превенцията му, благодарение на мононенаситените мазнини в състава си.

3. Изгражда костите и ги подсилва.

За здрави кости е необходим не само калций, но и манган, а той се среща в изобилие в макадамията. Този минерал помага за изграждането на здраво костно вещество и укрепване на съществуващото.

4. Защитава мозъка.

Макадамията съдържа изобилие от витамин Е и антиоксиданти. Те предотвратяват окислителните процеси в нервните клетки, от които е изграден мозъкът. Консумацията на макадамия цялостно подкрепя здравето на нервната система.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase