Снимка: Istock

Киноата е една от най-полезните и вкусни храни, подходяща за консумация и от тези, които имат непоносимост към глутен. Нейният хранителен състав е подобен на ориза и пшеницата. Тя е отличен източник на протеини. А знаете ли, че има няколко вида киноа? Може да опитате бяла, червена, черна, също така в много магазини се предлагат и трици и брашно от киноа.

Споделяме няколко здравословни причини да я направите част от ежедневното си хранене.

Киноата съдържа почти два пъти по-голямо количество фибри в сравнение с повечето други зърна

Редовната консумация на фибри може да намали риска от появата на запек, сърдечни заболявания, спомага за редуциране на високото кръвно налягане и се препоръчва на пациенти с диабет. Фибрите също така понижават нивата на холестерола и глюкозата.

Вашата суперхрана за отслабване

Ако спазвате здравословна диета, спортувате редовно, вероятно сте наясно, че за да имате достатъчно енергия по време на тренировките и за правилното усвояване на белтъчините, тялото ви се нуждае от малко количество въглехидрат. Такъв може да си набавите чрез консумацията на ориз, сладки картофи, както и на киноа. Киноата съдържа съединение, което спомага за изгарянето на излишните калории. Не на последно място, консумацията ѝ ще ви осигури ситост за по-дълги часове.

Осигурява ни желязо

Желязото е един от най-важните хранителни елементи, без който не можем. Той е важен за поддържането на добри стойности на хемоглобина, енергийните ни нива. Благодарение на него до всяка точка в тялото ни достигат кислород и хранителни вещества. Минералът е от съществено значение и за мозъчната функция, защото мозъкът изразходва около 20% от кислорода в кръвта.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase