Снимка: istock

Диетата, базирана на консумация на сурови храни или суровоядство, е особено привлекателна, най-вече ако нямате време за готвене вечер след работа. Тя е атрактивна и защото предполага наблягане на сурови плодове и зеленчуци, които са полезна храна. Добавянето на ядки към тази диета предполага намаляване на кръвното налягане, кръвната захар, холестерола и като цяло постигане на една здрава сърдечносъдова система.

Много хора се обръщат към суровоядството в стремежа си да подобрят здравословното си състояние и да отслабнат.

Съществуват обаче някои съмнения за полезността на диетата, предвиждаща консумация единствено на сурови храни. Сайтът care2.com ги описва в няколко точки, като се опитва да очертае рисковете от суровоядството. Кои са те?

Нередовен цикъл

Може да звучи изненадващо, но суровата храна може да повлияе на менструацията при жените. Проучване установява, че 70% от жените на сурова веган храна изпитват колебания в редовността на цикъла. Малка част от тях дори имат пълна липса на цикъл за известен период от време.

Дефицити

Въпреки че наблягате на полезни храни в този хранителен режим, някои от веществата в тях се усвояват много по-качествено в компанията на термично обработени животински протеини или мазнини. Когато те отсъстват от менюто, не всички хранителни вещества се абсорбират правилно от организма.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase