Снимка: istock

Бобовите растения съдържат едни от най-полезните въглехидрати в царството на зеленчуците. Те се разграждат бавно и спомагат за отделянето на голямо количество енергия. Освен това поетапното им разграждане спомага за поддържане на стабилни нива на кръвна захар и инсулин.

Кои са ползите за здравето, заради които си струва да консумираме по-често бобови растения?

Изграждат мускулите

Бобовите растения съдържат аминокиселини и растителни протеини, които са част от основните градивни елементи на мускулите. Консумацията на бобови култури подобрява здравето, силата и функционалността на мускулатурата в цялото тяло.

Повишават енергията

Здравословните бавно разграждащи се въглехидрати са основният изграждащ елемент на бобовите култури. Тяхното абсорбиране помага за бавното освобождаване на енергия. В комбинацията с голямо количество фибри и растителни протеини, бобовите растения ни поддържат енергични и сити задълго.

Подобряват състоянието на полезните бактерии

Веднъж попаднали в стомашно-чревния тракт, бобовите растения се превръщат в полезна и съществена храна за бактериите в червата. Те осигуряват необходимите им вещества, което прави чревната флора стабилна и функционална.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase