Снимка: Reuters
fallback

Глаукомата е втората най-честа причина за слепота в световен мащаб. Изчислено е, че над 4,5 млн. души са загубили зрението си поради глаукома, и че този брой ще нарасне, като според някои прогнози през 2020 г. дори ще надхвърли 11 млн. души в световен мащаб.

Това сподели в интервю за БТА офталмологът доц. Андрей Андреев по повод протичащите през март световни дни за борба с глаукомата. Доц. Андреев е управител на известна столична очна клиника и един от търсените специалисти офталмолози у нас.

Наричат болестта тихия крадец на зрение, тъй като тя прогресивно уврежда зрителния нерв и често протича без симптоми. По последни данни, актуализирани към края на 2018-та година, приблизително 3,5 процента от българското население или близо четвърт милион българи имат глаукома.

Според доц. Андреев профилактичните прегледи на зрението са от голямо значение за ранната диагноза и успешното лечение на заболяването.

Специалистът сподели също, че не съществува обреченост в битката с глаукомата, като за тази коварна болест съществува голям набор от средства за лечение. Въпреки това обаче лечението е продължителен процес и зависи както от поведението на болния, така и от възможностите на съответната очна клиника.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Каракачанов

преди 5 години

Мария-Хуана

3

Каменов

преди 5 години

МАРИХУАНА - най-ефикансият цяр против глаукома!

2

Цонко

преди 5 години

Има евтино и ефикасно лечение за глаукома, ама у нас е нелегално и те вкарват в затвора.

fallback