Снимка: Istock

Ако обичате да консумирате млечни продукти и спазвате диетичен режим на хранене, може би ще бъдете любопитни да разберете какво е скир и защо да го направите част от вашето меню. Скир (Skyr) е исландски натурален млечен продукт, без съдържание на мазнини, но с много повече протеин, в сравнение с много други млечни продукти. Може да го комбинирате с плодове, да се добавя към салати, смутита, върху препечена филийка.

Подходящ е за диета, защото има малко калории, но ни осигурява важни витамини и минерали, като витамин В12 и калций. Високото му съдържание на протеини спомага да се разделим по-лесно с излишните килограми, като ни осигурява и ситост за по-дълго време.

Как още допринася консумацията му за здравето ни?

Сърдечните заболявания са водещата причина за смърт в световен мащаб, ето защо е много важно как се храним, дали спортуваме редовно, какви са нашите вредни навици. Консумацията на скир намалява риска от сърдечни заболявания.

Това е така, защото калцият, калият и магнезият са елементи, важни за здравето на сърцето, а скирът ни ги осигурява. Според проучване, млечните продукти могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане.

Може да помогне в контрола на кръвната захар

Тъй като млечният продукт съдържа повече протеини, но малко въглехидрати, това може да помогне в контрола на кръвната захар. Когато консумираме въглехидрати, тялото ни ги разгражда до глюкоза, която клетките използват за енергия, а хормонът наречен инсулин отговаря за транспортирането на глюкозата.

Но когато не съобразим вида и количеството на приетите въглехидрати, тогава този процес не е толкова ефективен, нивата на кръвната захар се покачват, а с тях и тези на инсулина и излишните килограми се трупат.

Проучванията показват, че консумацията на протеини забавя абсорбцията на въглехидрати, което води до по-добър контрол върху нивата на кръвната захар.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase