Източник: Reuters
fallback
Еднократното измерване на повишено кръвно налягане не поставя диагнозата артериална хипертония. За сметка на това обаче изисква повишено внимание и предприемане на определени постъпки, които да могат със сигурност да потвърдят или пък да отхвърлят диагнозата.
 
Макар и да не боли, сърби или кърви, дори безсимптомната за пациента хипертония нанася щети на тялото, влошава здравословното състояние и води до сериозни дългосрочни последици като в крайна сметка може да съкрати продължителността и качеството на живота. В случай на наличие на хипертонична болест това не е нещо, което „просто ще ни мине“.
 
Дефиницията – тя гласи, че Артериалната хипертония при хора над 18-годишна възраст е налице при систолично налягане над 140 и/или диастолично налягане над 90 mm Hg като средни стойности от многократни измервания при най-малко два или повече различни по време прегледи.
 
Гореизписаното сухо определение не случайно се цитира тук. Самата дефиниция на болестта ясно посочва, че тя не е моментно състояние. Характерно за нея е трайното и постоянно повишение на стойностите на кръвното налягане, което може да се потвърди чрез измервания в различни дни, по различно време.
 
Пълната статия на д-р Александра Игнатова можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 5 години

Всички ще умрете, спокойно!Дали от хипертония или рак, дали от инфаркт или инсулт.............няма спасение!!Има хиляди болести, все ще се намери от какво да ***!

13

P.

преди 5 години

А има и добри диети. Двамата братя на баща ми доживяха до 95 без всякакви такива лекарства. Храната прави борбата. А освен това - за всяка болка в природата има билка.

12

минаващ

преди 5 години

До 2. Лекува се естествено, ако смениш радикално начина си на живот. Процентът обаче на хората, които могат да го направят, клони към 0

fallback