Снимка: Istock

Знаем, че тялото ни се нуждае всекидневно от витамини. Един от най-важните за неговото правилно функциониране е витамин В3, известен още като ниацин. Той е водоразтворим витамин, който играе роля в много аспекти на здравето – от мозъчната функция до здравето на сърцето.

Въпреки че е свързан с редица потенциални странични ефекти, той е и един от витамините, които често се назначават от лекарите при различни заболявания като висок холестерол, кожни заболявания и други.

Кои са едни от основните ползи за здравето и кои храни са богати на него?

Може да намали риска от сърдечни заболявания

Освен че помага на баланса на холестерола и триглицеридите, витамин B3 има и други ползи за здравето на сърцето, включително способността за намаляване на атеросклероза, което е опасно втвърдяване на артериите, което пък може да доведе до коронарна болест на сърцето.

Регулира нивата на кръвната захар

Едно от най-големите предимства на ниацина е способността му да балансира нивата на кръвната захар и да контролира симптомите на диабета. В действителност се смята, че витамин B3 под формата на ниацинамид има полза при диабета чрез подобряване на функцията на бета клетките, които са клетките, отговорни за производството на инсулин. Важно е разбира се да се консултирате с лекар, преди да предприемете прием на витамина.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase