Вили Пеева - административен директор на Future Health за България
fallback

Към днешна дата в България действат 11 тъканни банки, от които 6 са български и 5 чуждестранни. Проучвания на Future Health показват, че всяко второ българско семейство избира да съхрани стволови клетки на детето си при тях.

Future Health е първата частна акредитирана банка в Европа за съхранение на стволови клетки, разполага с две акредитирани лаборатории във Великобритания и Швейцария. Банката предлага услугите си на семейства в над 75 държави.

Много родители си задават различни въпроси за стволовите клетки и каква е ползата им както за тях, така и за децата им. По този повод задаваме няколко ключови въпроса на административния директор на Медицински център "Афродита" и Future Health за България – Вили Пеева.

Г-жо Пеева, как бихте обяснили стволовите клетки и тяхното значение за нашето здраве?

Основната задача на стволовите клетки е да се диференцират в други клетки в нашето тяло. Може да се каже, че те работят по "доставката" на новите клетки. При разболяването или раняването на човешкия организъм, нашите клетки започват постепенно да умират. И тук идва ролята на стволовите клетки – те се активират и служат като средство за регенериране на увредените тъкани или да заменят умиращите клетки с нови. По този начин нашите стволови клетки остават здрави и предотвратяват преждевременното стареене. Ако трябва да го обясним по по-прост начин – стволовите клетки са едно своеобразна армия от миниатюрни специалисти в лекарски престилки, които постоянно са на разположение на човешкия организъм.

А при поставена диагноза и конкретна болест – как стволовите клетки помагат за лечението ѝ?

Много учени работят върху идеята за използване на стволовите клетки за лечение на различни заболявания. Те имат потенциала да лекуват някои от най-сериозните заболявания, които човечеството познава – сърдечно-съдови заболявания, рак, множествена склероза, Паркинсон, увреждания на гръбначния мозък, болестта на Хънтингтън, както и много други видове заболявания. Заради способността си да заменят болните или мъртви клетки в организма ни и да се диференцират в друг вид клетки, стволовите клетки могат да се използват за третиране или пълно излекуване на съответната диагностицирана болест.

Как се извличат стволовите клетки?

Те най-често се изолират от кръвта на плацентата и пъпна връв, които се вземат по време на раждане, млечните зъби и от костен мозък и мазнини, като трансплантацията се случва по напълно доказано безопасни методи, които са утвърдени сред медицинските среди. Точно по такава технология работи и Future Health, заради която имаме отразявани успешни трансплантации в различни световни медии. Любопитен факт е, че за приложението на стволови клетки и трансплантации сме единствената банка, наградена от Кралицата на Великобритания.

Казахте, че всяко второ българско семейство избира Future Health за своя банка. На какво се дължи това?

Живеем във времена на ниска раждаемост и намаляване населението в България. От самото създаване на Медицински център "Афродита" си поставихме като кауза да подкрепяме и насърчаваме раждаемостта и запазването на българското семейство. Като част от тези усилия въведохме медицински услуги, които да защитават и застраховат новия живот – регенеративни процедури, репродуктивна медицина, пренатална диагностика и най-вече съхранението на стволови клетки.

Още през 2010 г. се свързахме с най-реномираната банка Future Health, която се гордее, че е най-акредитираната частна тъканна банка в света с доказано успешни трансплантации и отношенията ни се развиват отлично от тогава. За тези 8 години и повече успешният ни път бе съчетан с хъс, страст и много трудолюбие. Резултатите не закъсняха – медицинските ни услуги с отлично качество и конкурентни цени накараха българските семейства да ни предпочитат.

В тази връзка - какво искате да кажете на българските семейства?

Искам да им предам вярата си в сегашните и бъдещи възможности на стволовите клетки от пъпна връв и пулпа на зъб. Отдаваме толкова голямо значение на застраховката на техника, къщи и коли, а забравяме най-скъпоценния подарък в нашия живот – децата ни. Стволовите клетки са бъдещето на медицината, а каква по-добра и по-голяма застраховка за здравето на цялото семейство от всяка съхранена проба стволови клетки?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback