Снимка: istock

Омега-3 мастните киселини са от изключителна важност за здравето и правилното функциониране на сърдечносъдовата, нервната система и мозъка. Те имат силни противовъзпалителни свойства и помагат на клетките да регенерират по правилен начин.

Тялото ни не може да синтезира омега-3 мастни киселини. Приемаме ги чрез храната. Най-богати на тези полезни мазнини са рибите.

В месните продукти и рибата омега-3 мастните киселини са различни от тези в растителните храни. В рибата се срещат ейкозапентаенова и докозахексаенова киселини, докато растителните източници са богати на алфа-линоленова киселина.

Тези мастни киселини не са еднакви по състав, разбира се, и не могат да са взаимозаменяеми. Въпреки това, ако сте вегетарианец или веган все отнякъде трябва да си набавяте омега-3 мастни киселини. А дори да ядете месо и риба, това не изключва нуждата от растителни форми на омега-3 мастни киселини, защото те имат огромни ползи за организма.

Откъде да си набавите важните омега-3 мастни киселини? Кои са растителните източници, богати на тези полезни вещества?

Конопено семе

Освен омега-3, конопеното семе съдържа в състава си фибри, минерали, магнезий, желязо.

Брюкселско зеле

Освен омега-3 мастни киселини, в брюкселското зеле се намират още важните за здравето витамин К, С и фибри. Като повечето кръстоцветни, брюкселското зеле се свързва с редица ползи за организма и здравето като намален риск от сърдечносъдови заболявания, контрол на диабета, намаляване на теглото благодарение на малкото калории, подобряване на състоянието на нервната система.

Ленено семе

Освен на алфа-линоленова киселина, лененото семе е много богат източник на витамини, минерали, фибри, фитостероли, имащи много ползи за сърдечносъдовата система. 

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase