Снимка: pixabay

Един от най-добрите източници на омега-3 мастни киселини от растителен произход са семената от чия. Те се нареждат на едно от първите места след рибата, като плюс полезните мазнини доставят на организма и антиоксиданти, фибри и полезни растителни протеини.

В стремежа си да приемат повече от важните за здравето мастни киселини, много хора се обръщат към чията. Тъй като тя не е сред традиционните продукти по нашите географски ширини идва въпросът как да я приемаме.

Какви разнообразни начини за включване на чията в менюто съществуват? Ето няколко варианта.

1. Съчетайте я с комбуча.

Добавете една супена лъжица чия в бутилка с комбуча, ако сте почитатели на тази полезна ферментирала напитка. Получената смес е бърз начин за повишаване на енергийните нива рано сутрин вместо кафе. Освен това зарежда организма с много незаменими хранителни елементи.

2. Разтворете в растително мляко.

Ако използвате бадемово или соево мляко, разтворете чията си в него. Тази комбинация увеличава приема на полезни протеини в менюто. Разбира се, възможно е да комбинирате чията и с животинско прясно мляко.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Коментари Напиши коментар

5

анонимен

преди 10 месеца

Малииииии, как сме живяли досега без чия?! Какво се превземате по разни измислени растения! Имаме си достатъчно продове, зеленчуци и семена по нашите географски ширини!

4

Анонимен

преди 10 месеца

Семена от чия,
само с гроздова ракия!

3

Народна Просвета

преди 10 месеца

да не римувам заглавието, че стана панаир.