Снимка: Pixabay
fallback

Копърът е растение, което най-често използваме в кулинарията за приготвяне на различни ястия. Семената и листата на копъра са еднакво приложими в кухнята и много домакини ги използват с разнообразна цел. Но копърът също така може да се прилага и с лечебна цел, тъй като има много полезни качества и може да помага за облекчаване на редица заболявания.

В копъра се съдържат много ценни витамини и минерали като витамин A и C, фолиева киселина, желязо и манган. Мощната комбинация на тези важни елементи за здравето превръщат копъра в прекрасно средство за облекчаване на симптомите на много заболявания и състояния. Вижте кои са те.

Подобрява храносмилането

Копърът е характерен със свойството си да отключва апетита и това го прави много предпочитан за добавка към различни ястия. Етеричните масла, които се съдържат в него, имат стимулиращ ефект и провокират жлъчна секреция, както и активизират храносмилателните сокове. Тези масла стимулират перисталтиката, успокояват движенията на червата и облекчават констипацията, ако страдате от нея.

Помага при безсъние

Етеричните масла, които се съдържат в повечето билки имат много мощни свойства. Едновременно са стимулиращи и успокояващи, и както могат да енергизират, така и могат да действат релаксиращо. Това важи и за копъра. Флавоноидите и витамин B комплекс, който се съдържа в неговите масла, активира секрецията на определени ензими и хормони, които имат успокояваща и хипнотична функция, помагайки на много хора да заспят по-лесно.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Анонимен

преди 5 години

Газовете са от ГМО соята в салама по БДС.

2

месара

преди 5 години

а за липса на газове кво да се хапва, боба не помага :)

1

Данъкоплатеца

преди 5 години

Ами то аз , друго нямам. Само газове и копър.

fallback