Източник: Reuters
Тревожността е особено емоционално и психично състояние, което не е за подценяване. За да се справим с тревожността, се налага да работим върху себе си и/или променим факторите, които го предразполагат. Изисква се буквално цялостна промяна на ежедневните навици и ревизия на собствения светоглед. Освен техниките, които успешно елиминират тревожността, можем да съдействаме на организма и допълнително чрез подходящо хранене. Има храни, които доставят полезни нутриенти за функционирането на мозъчните зони, от които зависи личното ни вътрешно балансиране и справяне със стреса.
 
 
Храни, които се сочат от експерти за полезни при тревожност и стрес:
Селенът е един от най-ценните антиоксиданти, които предотвратяват клетъчното увреждане и възпалителните процеси в организма. Сочен е като необходим при състояния като тревожност, промени в настроението, наличие на проблеми с щитовидната жлеза, освен че като цяло има антиканцерогенно действие. Богати на селен са бразилските орехи, но добър негов източник са също и гъбите и соята. За да се чувстваме в емоционална кондиция са ни необходими 400 микрограма селен на ден, което се осигурява с 3-4 бразилски ореха.
 
Друг важен елемент за функционирането на мозъка и предотвратяване на възпалителни процеси на клетъчно и междуклетъчно ниво са полезните мастни киселини, обединени под названието омега-3. Това са алфа-линоленова (ALA), ейкозапентаенова (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA). Последните две имат значение за регулирането на невротрансмитери, от които зависи мозъчното здраве и съхранение на отлични когнитивни функции. 
 
Повече за полезните за мозъка храни можете да намерите в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase