Източник: Reuters
fallback
Климактериумът представлява физиологичен процес на репродуктивните органи и функции на жената. Спирането на менструацията - менопаузата настъпва средно около 50-годишна възраст. Климактериумът се дели на пременопаузален, менопауза, постменопаузален и старческа възраст.
 
Пременопаузалният климактериум започва около 40-годишна възраст и продължава средно около 10 години. При него се наблюдава първо намаляване на количеството на синтезирания прогестерон, което може да доведе до менструални смущения и неправилни маточни кръвотечения. 
 
Естрогените, които се отделят в първата половина на цикъла, предизвикват разрастване на лигавицата на ендометриума, а прогестеронът - отделян във втората половина на цикъла (след овулация) е отговорен за уплътняването на маточната лигавица и нейното „правилно“ отделяне по време на менструация. Ето защо промени в количеството на отделения прогестерон, водят до неправилни маточни кръвотечения. На гинекологичен преглед може да се установят и други причини за тези аномалии, като например наличието на миомни възли, полипи в кухината на матката и други, но когато жената е в пременопаузална възраст, не трябва да се изключва вероятност за очаквания, физиологичен хормонален дизбаланс.
 
Повече за менопаузата можете да научите в Puls.bg
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

от долния

преди 5 години

Всичко това с ОГРОМНО извинение към свестните, интелигентни, чувствени, разбрани и работливи личности от женски пол, притежаващи поне някакво чувство за справедливост. Останалите да мр*ат.

8

Анонимен

преди 5 години

Писнало ми е от менопаузиращи се жени! Страшна не, направо ужасна за всички околни, само не и за жените! Тероризират всичко и всички с емоциите си, идеите си и сбърканите си остарели разбирания! Непременно трябва да стане на тяхното и ако някой не е съгласен е терорист, садист, психопат или всичко най - лошо, сложено в рамка за спешни терористични случаи... Особено феминистките, направо не се траят! дА ВЗЕМАТ ДА СКАЧАТ ОТ ВИСОКО И ДА ОСТАВЯТ СВЕТА НА МИРА, ДА СИ ЖИВЕЕ МИРНО ЖИВОТА!

7

:(((((((((((((((

преди 5 години

Нагази ме андропаузатаааааа!Феминистките са виновни!Пак ми скриха хапчето!

fallback