Снимка: unsplash

Знаете ли, че около 50% от жителите на Земята не получават достатъчно слънчева светлина? Знаем, че слънцето не само ни зарежда с положителни емоции, но е важно да се излагаме редовно на лъчите му, за да може тялото ни да синтезира витамин D.

Само 15 минути на ден, са ни необходими, за да си го набавим. Препоръчителните дневни дози за прием на витамина са 400-600 IU.

Как може да си осигурим витамин D, когато не се излагаме достатъчно на слънце и ако не консумираме мляко, вижте в следващите редове.

Сирена

Някои сирена са чудесен източник на витамин D. Така например 100 г швейцарско сирене ви осигурява около 12% от дневният прием на витамина; 100 г пармезан около 8%;100 г чедар – около 3%. Разбира се, не забравяйте и за консумацията на бяло сирене, моцарела.

Гъби

Гъбите са суперхрана, която е хубаво да направите част от вашето ежедневно меню. Консумацията им ще ви осигури важни антиоксиданти, които ще ви помогнат да подобрите метаболизма, да засилите имунитета си. Вероятно не знаете, но те са единственият растителен източник на витамин D, като едни от най-добрите с високо съдържание на витамина са гъби Портобело. 

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase