Снимка: Pixabay

Тапиока представлява екстракт от скорбяла, получен от корена на растението касава или маниока. У нас е сравнително непознат, тъй като се смята за екзотичен, а и цената му е по-висока.

Родината на маниоката е Южна Америка, по-точно Североизточна Бразилия, където растението се използва широко като хранителен продукт.

Коренът на маниоката е кафяв, широк и продълговат. За да се използва в кулинарията е необходимо да се обели. Вътрешността му е бяла на цвят. В магазините се продава увит във восъкоподобно вещество, което го предпазва от изсъхване. Маниоката, подобно на обеленото авокадо, съхне и се окислява за минути.

Вкусът на корена на маниоката е мек и сладък. Може да се консумира печена, варена, на пюре или пържена – всякак е вкусна. От корена на маниока се прави и брашно, което има широко приложение в готвенето и печивата.

Важно е да се отбележи, че коренът от маниока в никакъв случай не трябва да се консумира суров, тъй като съдържа отровни вещества и може да бъде опасен. При готвене и подобаваща термична обработка тези съединения се разрушават и няма опасност за здравето.

Хранителна стойност на тапиоката

Тапиока се използва в цял свят като част от диети за отслабване и здравословни хранителни режими заради уникалния ѝ състав от въглехидрати, витамини, минерали и органични съединения.

Пoвече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase