Източник: Reuters
fallback

Да, черният шоколад има съставки, които са полезни за здравето и това позволява консумацията му дори ежедневно. Много важна обаче е мярката, тъй като прекалено голямото количество може да допринесе за приема на допълнителни мазнини, захар и калории и натрупване на излишни запаси в организма.

 
Тъмният шоколад съдържа прах от какаови зърна, богати на съединения, известни като флаваноли. Във високи нива, какаовите флаваноли са доказали ползата си за понижаване на кръвното налягане и холестерола и евентуално за намаляне риска от диабет. А той съдържа най-голямо количество от тези какаови флаваноли. Млечният шоколад има по-малко, а белият шоколад – няма изобщо.
 
Но докато тези хранителни елементи правят черния шоколад здравословен, те му придават и горчив вкус. Производителите могат да преработват шоколада, за да го направят по-приятен на вкус, но това може да премахне някои от полезните съединения на какаото. Специалистите обясняват, че фактори в преработката, като ферментация и печене, които подобряват вкуса и придават на шоколада различен аромат, могат да повлияят на съдържанието на флаваноли.
 
Прочети повече за съдържанието на черния шоколад в Puls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

NIMO

преди 5 години

взех да свиквам на черният шоколад lind 99%

7

А де

преди 5 години

Ай стига с тия шоколади. Не е полезен шоколада, а какаото, а между двете има голяма разлика. Дори в черния шоколад 99% (които би трябвало да е пресован какаов прах) има разни добавки като лецитин, за слепването му. Който иска чистите ползи от какаото, просто си купува какао на прах и си пие напитката или яде какаови зърна. Не е особено вкусно и в двата варианта, ако е чисто, но пък е полезно, без допълнителните, често вредни (захар) неща.

6

Че то

преди 5 години

белият шоколад, шоколад ли е???

fallback