Снимка: pixabay

В желанието си да изглеждаме добре, ние се подлагаме на какви ли не хранителни режими. Въпреки голямото разнообразие от диети, от които можем да избираме, не всички се оказват ефективни и подобряващи здравето ни. Представяме ви системата за хранене на американската диетоложка Даян Крес, автор на книгата „The metabolism Miracle“.

Даян работи в продължение на много години с пациенти, страдащи от затлъстяване и диабет тип II. Нейната книга се основава на професионалния й опит.

Когато се опитваме да отслабнем, понякога се случва да попаднем в така наречения плато ефект или ефект на застой. Теглото ни не намалява, въпреки че следваме диета. Организмът ни следи внимателно за всяка калория, за да го запази. Тогава тялото започва да забавя обмяната на веществата, пести енергия. Не така е при тези хора, които са с нормален метаболизъм.

Целта на метаболитната диета е да се „рестартират“ някои органи, като панкреаса и черния дроб. След почивка те навлизат в нов начин на работа, който съответства на нормалния метаболизъм.

Авторката на метаболитната диета отбелязва, че тялото ни не е в състояние да използва правилно глюкозата, когато имаме забавен метаболизъм. В резултат на което мастните клетки трупат излишни мазнини.

Смятаме, че намаляването на калории ще доведе и до намаляване на телесното тегло, но то до голяма степен зависи от нивата на хормона инсулин. Именно той регулира нивата на глюкозата в кръвта. Също така играе роля в синтеза на гликоген в черния дроб, което води до повишаване нивата на глюкозата и съхраняване на мазнини.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase