Източник: Reuters
fallback

Хранителните разстройства са сред здравословните проблеми, които бележат най-висок ръст в разпространението си в последните години. Доскоро разглеждани като предимно женски и младежки проблем, днес хранителни разстройства се отчитат и при все повече мъже и зрели хора. 

Данните от здравните власти в САЩ показват, че само там около 20 милиона жени и около 10 милиона мъже страдат от определена форма на хранително разстройство в някакъв момент от живота си, а последствията за здравето на много от тях са непоправими.
 
Булимията и анорексията са най-честата причина за притеснение. Макар да са добре проучени и познати състояния, представата за тези най-чести форми на хранително разстройство все още е свързана с няколко мита и заблуди. Разкриваме някои от тях, оповестени от здравните служби в САЩ, по повод тенденцията хранителните разстройства да придобиват пропорциите на глобален здравен проблем.
 
Мит 1: Външният вид на човека издава, че има хранително разстройство
 
Всеобщата представа за човек с хранително разстройство включва телесна слабост  и предимно принадлежност към женския пол. Истината е, че хранителни разстройства се диагностицират при хора с всякакво тегло и на различна възраст, независимо от пола им. Много често засегнатите отлагат търсенето на помощ защото не се приемат за прекалено слаби, че да се считат за жертва на хранително разстройство.
 
Къде още бъркаме в представата си за хранителните разстройства - вижте на Puls.bg
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback