Снимка: pixabay
fallback

Тя има богат вкус, сочна е и може да я хапвате така или да я добавяте към смути рецепти, полезни закуски. Папаята – "плодът на ангелите" (така я нарича Христофор Колумб), който не само добавя повече вкус и цвят в храненето ни, но ни помага да подобрим здравословното си състояние.

Така например, химопапаинът – ензим, който се съдържа в нея, спомага за намаляване неразположенията свързани с остеопорозата и артрита. Споделяме още 10 причини да я консумирате по-често.

Намалява риска от рак

Папаята е богат източник на антиоксиданти, фитонутриенти и флавоноиди, които предпазват клетките от вредното въздействие на свободните радикали. Някои проучвания свързват консумацията на папая с намален риск от развитието на рак на дебелото черво и простатата.

За добро храносмилане

Измежду екзотичните плодове, папаята е един от най-полезните за добро храносмилане.
Наличието в нея на папаин, който е храносмилателен ензим, спомага за подобряване на храносмилането, особено на протеините. Ако те не се усвояват правилно, могат да причинят редица проблеми като запек, трупане на излишни мазнини, артрит и други.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Анонимен

преди 5 години

Този плод освен хубав цвят няма нито вкус нито мирис. Най-безвкусното нещо, което съм ял.

2

Анонимен

преди 5 години

Ей сега , ще ида да обера моята ! В България преди да ликвидират селското стопанство , имаше 100 пъти по - полезни плодове от тия изгъзици!

1

Анонимника

преди 5 години

Единствената полза за която се сещам е за американската корпорация собственик на плантацията и на българския дистрибутор.

fallback