Източник: Reuters
fallback

Една от засегнатите теми на шестата национална конференция за ХИВ/ СПИН. Екзотични инфекциозни и паразитни болести бе тази за актуалните данни по отношение на епидемиологичното разпространение на ХИВ в страната. Разгледани бяха още разпространението на инфекцията в процентно съотношение в Европа и останалите континенти, както и най-засегнатите групи от населението. 

През последните години терапията на ХИВ инфекцията претърпява огромно развитие. Откриват се нови молекули, подобрява се дозовият прием – от 12-14 таблетки на ден в началото до 1-2 таблетки на ден днес. Макар все още ваксина срещу вируса да не е създадена, в момента се предлага т. нар. преекспозиционна профилактика – чрез която се позволява с предварителна медикация (прием на медикаменти) да се осигури защита от заразяване дори и при последващ контакт със заразен с ХИВ или болен от СПИН.
 
Съвременната терапия позволява значително удължаване живота на инфектираните с ХИВ. Първите разкрити случаи в България от 1987 г. са на пациенти, които и в момента са на терапия и продължават да се лекуват. Това е доказателство за значителното удължаване на преживяемостта при тези пациенти, благодарение на съвременната терапия.
 
До 2016 г. откритите и регистрирани лица с ХИВ инфекция, в световен мащаб са приблизително 36,7 млн. Основният процент на заразени – около 25,6 млн. души са в Африка. За разлика от това в Европа броят е едва 2,4 млн.
 
Колко са диагностицираните с ХИВ у нас и колко от тях се лекуват - вижте на Puls.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

да

преди 5 години

До Анонимен 8В русия не знам колко гeевe има, ама за сметка на това е пълно с наркомани.

8

Анонимен

преди 5 години

Всичко тръгва от един (напоследък излизат и други) хомосексуалист с много партньори в целия свят. Затова се запазва тази статистика и до днес. Интересен факт е, че една от най- хомофобските държави има най-много СПИН в Европа - Русия. Дали са само гейовете виновни предвид минималната им бройка там?

7

МакКонар

преди 5 години

Продължавайте да приемата мигранти от страни с 50% заразени с вируса.

fallback