Източник: Reuters
fallback

В съвремието, където времето все не ни стига храненето на човека се е изменило значително, в сравнение с това което е било преди години. Често се случва да пропуснем закуската, да хапнем „на крак“ нещо за обяд и когато стане време за вечеря сме твърде гладни и изморени, което се последва от една обилна и тежка вечеря. 

Оттук последствята са не само за теглото ни, но последва и негативно отражение върху съня, както и чувството за умора през следващия ден. Този порочен кръг се завърта всекидневно, водейки след себе си редица последствия за организма.
 
Някои от съветите на Аюрведа са по-трудно изпълними, особено когато нямаме много време за обяд или закуска и се опитваме да задоволим глада си с нещо приготвено на бързо.
 
Препоръките са закуската е тя да бъде с по-лесно усвоима храна, тъй като храносмилането е все още по-слабо и тежката храна допълнително го затруднява. За разлика от това на обяд вече работата на организма е оптимизирана и безпроблемно преработва дори и по-тежки храни (с повече мазнини, сложни въглехидрати). Освен това оптимален вариант е закуската да бъде преди 8:00.
 
Вечерта постепенно процесът на храносмилането се забавя, поради което се препоръчва след 18:00 да не се вечеря или поне вечерята да бъде по-лека и лесна за преработване. В противен случай част от непреработената храна остава в храносмилателния тракт по-дълго време и в организма се отделят токсини.
 
Според Аюрведа трябва максималко да се стремим към приготвяне на храната си. Като освен това е от значение емоционално да бъдем стабилни – без лоши мисли, тъй като се смята, че храната попива от настроението на готвача и съответно добрите мисли носят положителен заряд.
 
Още препоръки от Аюрведа за правилно хранене ще откриете на Puls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Православен

преди 5 години

Петрови и Павлови пости са сега. Да ги спазваме. Светата Православна Църква е каза , кога следва да си веган и кога не.

6

До шматка.

преди 5 години

Затова знанието е взето от хората.... Или се крие от тях, защото сме дребни душички, и незнаем кога ще помогнем или навредим.... А може би и за да ни контролират....?????!!!!!ю

5

House M.D.

преди 5 години

In vinsko i svinsko verias!

fallback