Спелта е пшеничена култура, позната още от Древността, отпреди 8 хиляди години. Днес се приема за по-здравословна алтернатива на пшеницата, тъй като съдържа по-големи количества протеини, фибри, минерали и витамини.
Брашното от спелта се използва за различни печива, като текстурата на хляба от брашно от спелта например е много по-гъста и наситена в сравнение с традиционните пшеничени печива.
Какви хранителни вещества съдържа спелтата?
Тя е богата на здравословни въглехидрати, фибри, растителни протеини. В състава ѝ се съдържат още важни съединения и елементи като желязо, мед, манган, магнезий, фосфор, калий, цинк, селен, ниацин, тиамин, витамин В6, фолиева киселина.
За какво е полезна спелтата?
Подобрява храносмилането
Високото съдържание на фибри в спелтата улеснява храносмилането. Диетичните фибри помагат на червата в обработката на хранителните вещества. Те регулират запека и диарията, синдрома на раздразнените черва, подуването, газовете, гаденето. Спелтата е подходяща за облекчаване на язви.
Понижава холестерола
Богатото съдържание на влакнини в състава на спелтата помага за контролиране нивата на лошия холестерол в кръвта и предотвратяването на образуването на плаки по съдовете.
Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase
Коментари Напиши коментар
3
Анонимен
преди 5 годиниЯдем цял живот бяло, меко, пухкаво хлябче, а после се чудим защо сме такива болни
2
Анонимен
преди 5 годиниСпелтата абсолютно не се пръска с пестициди и ПРЗ. Няма разпад на генетиката. Жалко, че съвсем слабо позната в България.
1
кон Стипаций
преди 5 годиниМ-да, когато се изчерпат познатите зарибявки , трябва да бъдат измислени нови, за да може лапнишараните да кълват и да падат кинти ...