Източник: Reuters
Според Американстаката онкологична асоциация профилактичните прегледи за рак на дебелото черво трябва да започват след навършване на 45-годишна възраст. Според досегашните препоръки скринингът се препоръчваше след навършване на 50-годишна възраст. Като причина за тази промяна се изтъква "подмладяването" на рака на дебелото черво и съответно зачестяване на случаите при млади лица.
 
Експертна група на Американската онкологична асоциация излезе с тази препоръка за снижаване възрастта за начало на скрининга при възрастни със среден риск за развитие на рак на дебелото черво.
 
Ревизирането на доскорошните препоръки се е наложила поради увеличаваща се тенденция за появата на дебелочревен рак при все по-млади лица, включително и в късната детска възраст и юношеството.
 
Идеята е да започне провеждане на профилактични изследвания с цел по-ранно откриване и съответно прилагане на адекватно лечение и предотвратяване на част от усложненията, свързани с късното откриване, прилагането на продължителни курсове химиотерапия, както и възстановяване след оперативна интервенция. Прилага се и имунотерапия, но тя все още е скъпоструващо лечение.
 
Кои са най-застрашените от рак на дебелото черво възрастови групи - вижте на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase