Източник: Reuters
fallback

Учени сигнализират, че резистентността на гъбичните инфекции към лечение е все по-сериозен проблем пред здравните служби. Налице е риск от сериозен бум на гъбичните инфекции в глобален план, особено сред хора с хронични здравословни проблеми, чийто имунитет е по-уязвим. 

Един от начините да се редуцира този риск е като се разработят нов тип медикаменти като алтернатива на сегашните противогъбични препарати, към които, очевидно, все повече фунги успяват да развият резистентност. Данни на учени от Импириал колидж в Лондон сочат, че в последните 30-40 години случаите на гъбични инфекции, резистентни към традиционни противогъбични препарати, са се увеличили многократно.
 
Учените посочват и предполагаемата причина за тази опасна тенденция. Според тях в последните години голяма част от противогъбичните продукти, ползвани в хуманната медицина, се ползват масово и за третиране на гъбични заболявания сред селскостопанските култури. Гъбичките са сред най-разпространените микроорганизми в природата и при неправилно третиране от аграрните служби лесно може да станат нечувствителни към основните средства за борба с тях. Така, след време всяко леко и доскоро леснолечимо инфекциозно заболяване с гъбичен причинител може да се окаже животозастрашаващо при човека.
 
Прочети още в puls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Дедо Пич

преди 5 години

Ха ха ха, против гъбички ползвам тинктура от пчелен клей - 8лв. шишенцето и е перфектна - няма резистентност, имам и пчели на двора и сам съм си правил ама вече не им барам клея а и купешкия е по-добре разтворен. Който има бол пари да им купува измишльотините, пчелите са го измислили преди хиляди години!

2

шматка

преди 5 години

Значи ще измислите ново и по скъпо лекарство.Между другото защо когато си купя крушка за 5лв и тя не свети ми връщат парите а когато си купя мазило за 40лв и то не върши работа пия студена вода.Всеки час по тв вървят реклами на хапове мазила и сиропи които за *** не стават но никой не търси сметка на производителите за измама.

1

Хм

преди 5 години

Мечтата на антиваксърите и на отричащите медицината е на път да се сбъдне. Човешкият род да се върне към корените си и хората масово да измират от заболявания, които сега лекуваме за 2-3 дни с лекарства...

fallback