Източник: Личен архив

 Проф. д-р Анна-Мария Борисова е председател на Българското дружество по ендокринология и един от най-големите специалисти в тази област в България. В момента проф. Борисова е началник на Клиниката по ендокринология към УМБАЛ "Софиямед".  

Проф. Борисова, какво показва картината на заболеваемост от ендемична гуша към момента?

 
Към момента 24% от населението на България над 20-годишна възраст има възлеста гуша. Става въпрос за възли от 1 и над 1 сантиметър. В сравнение с миналото, това е определено добър резултат. През 1956 г. акад. Иван Пенчев с екип изучава гушавостта в България. Проучени са около 1 млн. души. Ендемична гушавост се установява при 50% от тях, а други 3%, което прави 6 000 човека, били с кретенизъм. Следва създаването на Национална програма за профилактика, въведена е йодираната сол в България. В резултат към днешна дата е обявено официално, че йоддефицитът в страната ни е преодолян.
 
И все пак, с възлеста гуша са 24% от населението. На какво се дължи това?
 
Има фактори, върху които не можем да повлияем, например наследствеността. Затова ние, лекарите, никога не пропускаме да попитаме пациента с тиреоидно заболяване, дали в семейството има роднини с такава диагноза, най-вече майката, лелята, сестрата, братовчедките. Важно е да се знае, че заболяването идва най-вече от жените в рода, но макар и рядко се проявява и чрез мъжете. Имала съм пациент със заболяването, който го беше предал и на двете си дъщери. Обичайната схема е майка на дъщеря, по-рядко майка на син и най-рядко баща на дъщеря.
 
Съществува схващането, че гушавостта е женска болест. Така ли е?
 
Не е така, макар жените да доминират. При диабета обаче е обратно. Мъжете диабетици са много повече от жените. Тази картина не е само у нас, но и в много страни по света. 
 
Смята се, че стресът е причина както за тиреоидните заболявания, така и за диабета. Така ли е в действителност?
 
Съвременният човек е подложен на няколко неблагоприятни фактора по отношение на щитовидната жлеза. Това са хроничният стрес, инфекциите и йодът. Йодът ни е необходим, но ако е в повече, ще доведе до нарастване на автоимунните тироидни заболявания.
 
Цялото интервю с проф. Борисова четете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase