Източник: Reuters
fallback

Съдебната психиатрия е клон на психиатрията, в който се разглеждат сложните проблеми, възникващи при срещата между психиатрията и правото, а също и при уреждането на случаите, в които правонарушителите са с психични разстройства. 

Освен в този си смисъл, съдебната психиатрия разглежда още и въпросите, свързани с разработването и прилагането на законодателството в областта на превенцията на психичното здраве.
 
Психиатрично болните, освен като евентуални извършители на престъпления, могат да бъдат още и потърпевши от такива – състоянието им може да стане причина за различни злоупотреби. В този ред на мисли безспорна е необходимостта от правни наредби, пригодени специално за нуждите на тези граждани.
 
Термини като дееспособност, вменяемост и невменяемост в ежедневната реч могат да се чуят дори като обида, натоварени с негативен смисъл. В действителност обаче, всички ние сме участници в обществото и е в общ интерес да вникнем в смисъла на тези понятия.
 
Съдебна психиатрия в гражданското право
 
Докато един човек, бил той психиатрично болен или не, ако има късмет може да изживее спокоен живот без среща с наказателното право, то за сметка на това гражданското такова е неизменна част от съвременното ни битие.
 
Правният статут на лицето като участник в гражданските отношения се определя от неговите способности на правоспособност и дееспособност и се отнася в еднаква степен за всички граждани.
 
Още за правата на психично болните у нас четете на Puls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

шизофреници

преди 3 месеца

Да се съберете с Господ и всички светии в една лудница и да се лекувате..

29

Господ е шизофреник

преди 3 месеца

Наричат шизофреници хора, които халюцинират, но досега никой не лекува политиците, които ни карат да вярваме в илюзорния образ на Господ...Да се полекувате с Господ...

28

Полицай от Ловеч

преди 2 години

Най-много психично болни лица живеят в с. Лесидрен, община Угърчин, област Ловеч. Кметът Борис Стоев Нешев (67 г.) и секретарката му любовница Тинка Йотова Калчева (66 г.) са луди за белезници. Секретарката на читалището в селото Павлина Динова Райкова (62 г.) е с много тежко психично заболяване и преди 10 г. скочи от мост в Ловеч. Библиотекарят Павел Георгиев Димитров (58 г.) е също луд.Касиерът на Изипей Стефан Тотков Стефанов (31 г.) е пълна откачалка. 50 % от жителите на Лесидрен са луди.

fallback