Снимка: pixabay
fallback

Юзу е цитрусов плод, чиято родина е Китай, но се среща и в Япония. Има жълт цвят и форма, наподобяваща тази на лимона, но по-закръглена и сплесната. Кората му е неравна и дебела, а семето по-едро от това на останалите цитрусови плодове.

Юзу е изключително полезен плод. Острите аромат и вкус юзу дължи на хранителните вещества, витамините и минералите в състава си. Може да се яде суров, да се използва в салати, кората му е подходяща за коктейли, а в настъргана форма – за печива и десерти.

Какви хранителни вещества съдържа юзу?

Източният цитрус е много богат на витамини В и Е. В състава си съдържа още калий, калций, магнезий и мед. Юзу е много беден на калории – само 20 калории за 100 грама. Това го прави подходящ за включване в диети за отслабване. Освен това подобно на лимона има детоксикиращ и балансиращ киселинността на организма ефект. Юзу е богат и на голямо количество антиоксиданти, борещи се със свободните радикали в организма.

Кои са най-важните ползи за здравето от юзу?

Причините да включите юзу в менюто си са много. Основните сред тях са свойството му да потиска възпаленията в организма и да намалява болката, да подобрява здравословното състояние на мозъка и нервната система, да повишава настроението, да стимулира храносмилането.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 5 години

В нашето квартално магазинче е пълно с юзу, личи, мантустани и питахайя. Бабите-пенсионерки се редят на опашка за тях. Но няма тоалетна хартия!

3

лекар

преди 5 години

до тук не прочетох как точно намаля риска от рак

2

Въйййй

преди 5 години

Абе тоя плод как да го включим в менюто вие нормални ли сте ?Не знам но тая статия чупи ***...

fallback