Снимка: pixabay
fallback

Ако го срещнете из природата или видите в китна градина, ще го приемете просто за красиво цвете. Зелени листа, бели цветове. Дивият чесън, познат още като леворда*, левурда, мечи лук има колкото общи характеристики с обикновения чесън, толкова и различия.

Малко е трудно да се идентифицира тази форма на чесъна, тъй като изглежда подобно на градинско растение, буйна трева. Листата на левурдата са дълги, но доста по-широки от тези на лука и обикновения чесън. Характеризира се с подземно стебло, луковица, а според някои вкусът донякъде напомня и за лук. С листата, както и с луковиците може да овкусите супи, яхнии, маринати, пюрета и други.

Кои са ползите за здравето от консумацията на див чесън?

За левурдата се смята, че помага при високо кръвно налягане, висок холестерол, стомашно разстройство. Тъй като по естествен път спомага за регулиране на високото кръвно налягане, това може да намали и риска от атеросклероза, инфаркт и сърдечен удар, като по този начин се грижи за здравето на сърцето.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Той се бере

преди 5 години

като гъбите-с перспектива и не е за наяждане а за здраве.

9

Анонимен

преди 5 години

До ГостНали знаеш - "балкана ражда хора,а полето тикви",така казват в нашия край.Та явно някои полски тикви са ви обрали дивия чесън,защото хората от планините знаят как да берат,без да унищожават растенията,за да има и следващата година.

8

Анонимен

преди 5 години

Дивия чесън расте в планинските райони,старите хора са го използвали при настинки,туберкулоза и антисептично.Вкусът е по-близък до чесъна,а не до лука.Когато се бере,сърцевината се оставя,за да може да израстне отново.По принцип такива билки и растения не се изкореняват,за да израстат отново,горските цветя също не се изкореняват.

fallback