Източник: Reuters

Синдромът на поликистозните яйчници представлява комплекс от хормонални разстройства, които въздействат върху цялото тяло на жената и нейното здраве. Нарича се синдром, тъй като представлява палитра от клинични и биохимични характеристики, които трудно могат да бъдат обединени в едно заболяване.

За първи път този синдром е описан през 1935 г. от Stein и  Leventhal при жени със стерилитет, затлъстяване, повишено окосмяване и то предимно от мъжки тип, аменорея (липса на менструация) и поликистозни яйчници. 

Среща се между 5-10% при жените в репродуктивна възраст и е една от причините за стерилитет. Точната причина за възникване на заболяването не е открита, въпреки многобройните изследвания в тази област. Има различни теории за поява на синдома, но може би най-известната е генетичната теория, според която заболяването е свързано с генетичен дефект в Х хромозомата на бащата (предаваща се от баща на дъщеря).
 
Смята се, че мъже, които имат прекомерно окосмяване по тялото, както и по-голямо количество тестостерон, предават с Х хромозомата тази генетична предиспозиция на своите дъщери и съответно при тях рискът за развитие на поликистозен овариален синдром се повишава.
 
Кои са клиничните прови на синдрома на поликистозните яйчници - вижте на Puls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase