Pixabay
fallback
Моментът на зачеването, когато яйцеклетката бива оплодена от сперматозоида, е придружен от много интересен феномен, който учените вече успешно са документирали. В момента на зачеването яйцеклетката отделя хиляди атоми от химичния елемент цинк, които създават малки цинкови искри около мястото, където става контактът на сперматозоида с яйцеклетката. Феноменът се означава като „искрата на зачеването“ и благодарение на усилията на учени от Северозападния университет в Илинойс, САЩ, вече можем да му се насладим визуално.
 
Процесът е наблюдаван под микроскоп и по-рано при опождането на яйцеклетки от други бозайници, но вече е онагледен и при човека. Много интересна особеност на този феномен е фактът, че някои яйцеклетки излъчват по-ярка искра в момента на оплождането си, в сравнение с други. Учените разглеждат това като директна индикация, че тези яйцеклетки е много по-вероятно да дадат началото на здрав ембрион.
 
Разликата  в яркостта на искрата на оплождането при различни човешки яйцеклетки се асоциира с различното количесто цинкови атоми, които те складират. Микроскопските изследвания показват, че някои яйцеклетки разполагат с по няколко хиляди клетъчни структури, в които може да съхраняват по няколко милиона цинкови атома. В момента на оплождане на яйцеклетката и зачеването на нов живот тези атоми напускат женската полова клетка с процес, който под микроскоп наподобява фойерверк.
 
Още за зачеването и искрата, която се отделя, може да прочетете в Puls.bg 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 5 години

искрата на живота,той наистина е като пламък,искра го запалва ,очаквам да открият и че искра го гаси

8

Оптимус Орайм

преди 5 години

И Меркел не познава Искрата на Кибертрон.

7

Анонимен

преди 5 години

Може пък това да е Божествената искра, бе акъллии!Само *** са ви в главите! Мислете по-мащабно и имайте респект пред това нещо, за което не знаем дали природата ни дава някакъв знак или има сила, която е извън нашите възможности да я разберем.

fallback