Снимка: pixabay
fallback

През последните няколко десетилетия свинската мас се превърна в синоним на нездравословна храна. Нашите баби са готвели предимно с този продукт, а споменът за масленките, приготвени с мас, сякаш все още се усеща като вкус в устата ни. Днес я използваме за масаж на тялото, особено по време на настинки, маски за коса...

Оказва се, свинската мас скоро може да попадне в графата на суперхраните. Тя е подходяща за печене, пържене, приготвяне на сладкиши, без да оставя остатъчен вкус, както след употребата на любимото ни кокосово масло.

Кои са ползите от нейната консумация?

С високо съдържание на витамин D

Свинската мас е вторият най-богат хранителен източник на витамин D, след масло от черен дроб на треска. Една супена лъжица свинска мазнина съдържа 1000 IU витамин D. Също така, маста съдържа и добри количества мастни киселини.

Може да помогне за намаляване на депресията

В свинската мас се съдържа олеинова киселина. Според някой проучвания, редовната консумация на тази киселина може да помогне да се почувстваме по-добре при ситуации на стрес, депресивни състояния.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 6 години

Перфектна е за кето диета, а в умерена доза и за обикновена диета. До колкото знам при пържене не става канцерогенна. Не знам дали е известно, но преди навлизането на слънчогледа, маста е била основен източник на мазнини за българина, а тогава той не е бил дебел.

10

Анонимен

преди 6 години

По въпроса със свинската мас се обърнете към единственият експерт в България............Боко-тикватааааа от Банкя. Цял живот муа филиис мас.

9

Анонимен

преди 6 години

Баба ми мажеше дебела филия с мас и пипер.. Прасето то хранеха с тикви, царевица и други чисти култури. После стана ТКЗС И ФИЛИИТЕ С МАС СПРЯХА.

fallback