Снимка: pixabay

През последните няколко десетилетия свинската мас се превърна в синоним на нездравословна храна. Нашите баби са готвели предимно с този продукт, а споменът за масленките, приготвени с мас, сякаш все още се усеща като вкус в устата ни. Днес я използваме за масаж на тялото, особено по време на настинки, маски за коса...

Оказва се, свинската мас скоро може да попадне в графата на суперхраните. Тя е подходяща за печене, пържене, приготвяне на сладкиши, без да оставя остатъчен вкус, както след употребата на любимото ни кокосово масло.

Кои са ползите от нейната консумация?

С високо съдържание на витамин D

Свинската мас е вторият най-богат хранителен източник на витамин D, след масло от черен дроб на треска. Една супена лъжица свинска мазнина съдържа 1000 IU витамин D. Също така, маста съдържа и добри количества мастни киселини.

Може да помогне за намаляване на депресията

В свинската мас се съдържа олеинова киселина. Според някой проучвания, редовната консумация на тази киселина може да помогне да се почувстваме по-добре при ситуации на стрес, депресивни състояния.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase