Reuters

С буква Е и първа цифра 9 в хранителната промишленост се означават 3 типа химични съдинения на база на действието им върху храната – газообразни набухватели, глазиращи агенти и най-голямата група – подсладителите. Един от най-популярните сред тях се означава с код Е952. Това е натриевият цикламат.

Натриевият цикламат е „едва“ около 30-50 пъти по-сладък от захарозата в бялата захар, което го превръща в най-малко сладкият изкуствен подсладител, използвани в сладкарската промишленост и хранителната индустрия като цяло. Затова той често се ползва в комбинация с друг, много по-сладък подсладител – захарин. Обикновено се ползват в съотношение 10:1 в полза на цикламата. Лабораторните тестове показват, че това съотношение е най-подходящо за успешно маскиране на нежеланите особености във вкуса и на двата подсладитела.
 
Интересна особеност на цикламата е устойчивостта му на нагряване – молекулата му, а съответно и сладкият му вкус, не се разрушават след термична обработка. Тази особеност, успоредно с ниската цена, позиционира Е952 сред най-широко употребяваните заместители на захарта.
 
Натриев цикламат се ползва най-често в производството на печени захарни изделия (кексове, пайове), както и като подсладител в различни сокове, нектари и газирани напитки.
 
Още за подсладителя Е952 може да прочетете в Puls.bg 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase