Снимка: Reuters
fallback

Проблемът на държавата ни е, че тя „затяга кранчето“ на здравеопазването, а не се занимава с това да осигури добро финансиране и управление на разходите. Това не е правилна политика. Това мнение изказа здравният журналист Слава Аначкова в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. Поводът за гостуването ѝ беше пуснатият за съгласуване проект за нова здравна карта, според който болничните легла в страната трябва да намалеят с 6000.

„В момента в различните градове в страната болниците имат разкрити много повече легла и структури, а това, което здравната карта определя като необходимост, е по-малко. Тоест касата ще финансира много по-малко болници и легла“.

Засегнати ще бъдат всички болници в България (освен в Шумен), тъй като е определено, че те имат излишък на легла. Експертите в бранша и мнозинството от лекарите са против тази здравна карта, защото тя всъщност ограничава финансирането, обясни Слава Аначкова.

Тя заяви, че здравноосигурителният модел в България не работи и го сравни с този в Германия.

„Разликата е, че когато един пациент в Германия не получи онова, което му се полага, има държава, която да застане зад него. Тук в България това не се случва“.

Как точно функционира германският модел, какви промени са необходими на българското здравеопазване, защо е нормално да протестират личните лекари в България научете във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 6 години

Е как защо! Та народ ли сме да ги е еня! Ако бяхме щяхме да сме ги помели онези бивши преки и косвени партийци заедно с отрочетата им!

10

Анонимен

преди 6 години

Защо? Ами защото вместо Южен Поток да ни носи пари, ние плащаме потдръжка на магистрали, затова. Заради бойковистите магистралисти. А Германия пуска втори поток. А Турция има газ и да продава на нас... Вън България от ЕС! Тея ще ни унищожат тотално. Сталин не успя да ни затрие, ама тея ще успеят.

9

Анонимен

преди 6 години

За да закърпват дупките в София и да окрадат парите със обществени поръчки затуй.

fallback