Reuters

Пролетта е идеалното време, в което да запълним някой дефицит в организма с плодове и зеленчуци, които изобилстват на пазара. Цинкът е един от елемнтите, който прави много повече за тялото ни, отколкото предполагаме. Той играе важна роля в поддържането на нормалната функция на имунната система, спомага за растежа на клетките. Също така е необходим за разграждането на въглехидратите и повишаване ефективността на инсулина.  

Цинкът се смята за втория по значимост минерал в тялото, след желязото. Възрастните мъже се нуждаят от 11 мг цинк дневно, докато жените – по 8 мг. За бременните е препоръчително да увеличат приема, като това става след консултация с лекар. 
 
Червените меса, най-вече телешкото и агнешкото, както и черният дроб, съдържат най-много цинк. Много сезонни плодове и зеленчуци също са богати на минерала. Затова, вместо да наблягаме на добавките, които все пак са химия, можем да си го набавим чрез онова, което ни дава природата. 
 
Авокадо е сред най-добрите източници на цинк сред плодовете и зеленчуците. В едно средно авокадо има около 1,29 мг цинк, което е около 11,7% от препоръчителната дневна доза. Към него може да прибавим някакви семки, които също са богати ан цинк. В 1 г печени семки от тиква има 2,17 мг цинк (19,7% от препоръчителната дневна доза), а в 28 г сусамови семена има около 2,8 мг цинк.

Още за плодовете и зеленчуците, съдържащи цинк, може да прочетете в Puls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase