Източник: Reuters

Какви са правата ни на пациенти? Можем ли по всяко време на годината да сменим личния си лекар? Какво трябва да платим, ако сме приети за лечение в болница? Колко процедури при зъболекар се покриват от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК)? Отговори на тези и други подобни въпроси ще ви дадат публикациите от поредицата "Здравни права". 

Както изяснихме по-рано, направлението от личния лекар важи 30 календарни дни от датата на неговото издаване. От своя страна вторичният преглед трябва да се осъществи до 30 дни след първичния. А какво се случва, ако ни трябва повече от едно направление за специалист в рамките на един месец? 
 
Няма пречка джипито да издаде две или повече направления в рамките на 30 дни, например за ендокринолог и гинеколог. Това става по негова преценка, според състоянието на пациента. Но, ако той е издал направление за АГ специалист, не може да даде ново за месеца. 
 
Много възрастни пациенти сигнализират, че понякога личният лекар им отказва повече от едно направление за месеца. Те се нуждаят от навременна консултация, но трябва да са информирани, че джипитата разполагат с определен брой направления всеки месец.
 
Какво се променя в тази система след 1 април тази година - вижте на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase