Източник: Reuters
fallback

Принципът на действие на изкуствените подсладители е много прост – придават сладост на храните и напитките, без обаче да увеличават тяхната калорийна стойност. Второто е и най-голямото им предимство пред обикновената захар. Въпросът тук е на каква цена идва това предимство. А отговорът е, че подслаждащият ефект на тези продукти може да се дължи на потенциално опасни вещества. 

Недобре проученият дългосрочен ефект на изкуствените подсладители е причина тяхнатак онсумация да се препоръчва само в умерени дози и с тях да не се злоупотребява. Те се посочват като ефикасни и по-безопасни заместители на бялата захар при диабетици и хора със затлъстяване или метаболитен синдром. В замяна на това те може да създадат усложнение при хора с автоимунни и чревни заболявания като болестта на Крон и др.
 
Предимаства на изкуствените подсладители пред захарта
Основната причина изкуствените подсладители да се ползват вместо захар е ниската им калоричност. Това е много оглямо предимство за хората, които търсят:
  • По успешен контрол над кръвната захар и диабета;
  • Нормализиране на теглото – едновременно превенция на затлъстяването и по-лесно отслабване при засилено изгаряне на калории;
Недостатъците на изкуствените подсладители са повече - вижте ги на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 6 години

До АнонименНе, освен ако не слагаш по литър мляко в кафето ...

4

Анонимен

преди 6 години

До Анонимен 1Не.

3

Анонимен

преди 6 години

Или с канела. :)

fallback