Източник: Reuters

Мъж във Великобритания е диагностициран с гонорея, проявяваща особености, много различни от тези при стандартните случаи. Неговият се описва като най-сложният досега случай на супер гонорея, устойчива на стандартното лечение. 

Въпросната супер гонорея не е показала тенденция към повлияване от двата типа антибиотици, които се назначават като първи избор при този тип инфекции. Това са азитромицин и цефтриаксон, а досега в световен мащаб няма документиран случай на гонорея, устойвива и на двата антибиотика едновременно. Учени от Световната здравна организация и Европейският център за превенция и контрол на заболяванията са единодушни, че това е случай от нов тип, показващ гонореята във вид, непознат досега.
 
Учените от години предупреждават за риск от поява на гонорея, резистентна на антибиотици, тъй като лечението на тази полово предаван аинфекция ставаше все по-трудно и продължително през последните години.
 
Установено е, че заразяването на мъжа е станало след сексуален контакт с жена преносител на супер гонореята в страна от Югоизточна Азия. За момента той се лекува с нов тип синтетичен антибиотик, а резултатите, че поне той ще повлияе устойчивите бактерии, са обнадеждаващи. Продължават и проучванията за установяване на евентуални нови случаи на хора, проявяващи същите симптоми.
 
Кои са опасностите от супер гонореята - вижте на Puls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase