Източник: Reuters
fallback

Е131 е една от най-интересните добавки към храната. Зад този код се крие веществото, означавано като сулфоново синьо или патентовано синьо V (пет). Противоречията за това доколко безопасно е да се ползва Е131 като  добавка в хранителната индустрия напълно кореспондират с противоречивата природа на самото вещество. То неслучайно се означава и като хамелеонът сред хранителните бои.

Както всички добавки в хранителната индустрия, означавани с Е и първа цифра 1, Е131 се ползва като боя, или оцветител. Много интересна особеност на патентованото синьо V е непостоянството на цвета му. Той е силно зависим от pH на средата, в която се използва. Така, в алкална среда Е131 придава наситено син цвят на храните, а в киселинна среда цветът му е жълто-оранжев.
 
Е131 се ползва свободно в Европа, но е забранен за употреба в хранителната индустрия в САЩ и Австралия. Причина за забраната са съмненията, че патентованото синьо V действа като силен алерген в по-високи дози.
 
Колко опасна е Е131 и в кои храни го има - вижте на Puls.bg.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

BTC

преди 6 години

Държавата не може да се меси в дейността на хранителната индустрия какви бои консерванти и др.*** да се слагат в храните и оцветяват лекарствата,както не може да се меси в сделката с ЧЕЗ.Нея изобщо не я е грижа за здравето на хората, а гледа само как да направи така че да станат още по-бедни и болни.Освен това не осигурява високо-квалифицирана здравна помощ а постоянно събира здравни осигуровки срещу които не получаваме нищо.Изхода е емиграция който може да бяга.

2

Бояджия

преди 6 години

Е добре де, като е вредно защо го използват? Кое е по-важно - храната да е оцветена в някакъв цвят, или да е безцветна (или съдържаща естествен цвят или оцветители), но да не съдържа вредни вещества?Вярно, че продуктите се избират първо по външен вид, но ако се каже на хората, че не се съдържат химични оцветители много потребители биха предпочели естественото, макар и не изглеждащо добре.

1

Анонимен

преди 6 години

От тези бои се получават алергии. Имам една комшика която получава алергия от хляба прясното мляко козунака даже и от бутилираната вода. Може да си представите с какво ви тровят мутрите! Има организми на които химията им действа осезаемо. Но има и такива които не се влияят от химията а това е най лошото. Защото тези химии се натрупват в организма и после резултата е ясен. Онколозите си имат работа.

fallback