Източник: Reuters

Имунната система на детето е много чувствителна към храната. Така например недохранването, хранителните алергии и непоносимости, консервантите, оцветителите, изкустевените подсладители, подобрители и други, както и приемът на твърде много захарни изделия могат да окажат неблагоприятно влияние върху защитните сили на детето. 

В резултат от неправилното хранене то може да започне да боледува по-често. В много случаи родителите започват да търсят различни имуностимулатори, които се предлагат на пазара, с цел да „подсилят” имунитета на детето. Това, което се пренебрегва обаче, но е от основно значение за отглеждането на здраво дете, е именно хранителното меню. Пълноценното и здравословно хранене още от самото раждане е най-важната предпоставка за отглеждане на здраво и щастливо дете.
 
Какво обаче трябва да включва менюто?
 
1. Много плодове и зеленчуци
 
Те са идеален източник на редица важни витамини и минерали, без които имунната система не може да функционира правилно. Освен това плодовете и зеленчуците съдържат антиоксиданти. Те се пренасят по кръвен път към тъканите и органите и ги предпазват от вредното въздействие на свободните радикали, като ги неутрализират. Препоръчва се консумацията на сезонни плодове и зеленчуци, защото те са по-богати на витамини и микронутриенти и същевременно не са претърпели химична обработка. Така например 1 чаша фреш или прясно изцеден сок осигурява дневната нужда от витамини за детето. Важно е обаче сокът да се консумира веднага след приготвяне и за предпочитане да не е претърпял термична обработка, така че да не се наруши структурата на съдържащите се в него витамини.
 
Това далеч не е всичко, още храни за силен детски имунитет сме посочили на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase