Източник: Reuters
fallback

Според народните вярвания продължителното хълцане е знак, че някой говори или поне си мисли за нас в този момент. Медицината обаче дава доста по-прагматично обяснение за този феномен. Хълцането е резултат от неволевите и резки съкращения на диафрагмата – тънката мускулна преграда между стомашната кухина и гръдния кош. Тези съкращения провокират краткотрайно, но мощно поемане на струя въздух, чийто ефект върху гласните струни е причина за озвучаването на процеса с характерното – хлъц. 

Хълцането често се появява без основателна причина, но истината е, че в повечето случаи появата му може да бъде много лесно обяснена. Обикновено тя е резултат от прекалено бързо хранене, интензивно преглъщане, прием на пикантни храни, стрес, страх и др. Хълцанеот обикновено отминава от само себе си, но в някои случаи може да продължи с часове.
 
В такива моменти може да се разчита на няколко изпитани методи за спиране на хълцането. Те са насочени или към отклоняване вниманието на мозъка от процесите, чрез които той регулира хълцането, или към директно стимулиране на блуждаещия нерв  - прякия отговорник за резките съкращения на диафрагмата.
 
Пиене на вода
Основната причина този метод да се препоръчва като средство за спиране на хълцането е свързана с факта, че честото преглъщане при пиене на вода и ритмичните контракции на хранопровода неутрализират спазмите на диафрагмата. Разковничето тук е да се насилим да изпием бързо по-голямо количество вода, по възможност студена. Това ще подейства като своеобразен шок за мозъка и ще отвлече вниманието му от досадното зацикляне, в което е изпаднал, изпращайки сигнали за съкращения на диафрагмата.
 
Още мерки за спиране на хълцането ще откриете на Puls.bg.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 6 години

Една супена лъжица захар се поглъща и спира. Проверено!

5

Анонимен

преди 6 години

Сериозно. Хълцане, което не спира, може да е признак на микроинсулт.

4

Бабин метод

преди 6 години

Казваше ми да поема дълбоко въздух, после да го издишам докрай и след това да преглътна преди да поема въздух отново. Това се повтаря трикратно.Този метод в повечето случаи ми е помагал, хълцането спира.

fallback