Източник: Reuters
fallback

Фебрилният гърч се предизвиква от бързото повишаване на телесната температура (над 38 градуса). Това е състояние, което предизвиква огромен стрес при младите родители. За щастие то е с добра прогноза и не води до усложнения. Простият фебрилен гърч трае кратко и не води до мозъчни увреждания. 

Какво се наблюдава?
-    Внезапни, неконтролируеми, ритмични мускулни контракции
-    Конвулсивни движения, понякога продължаващи няколко минути
-    Треска
 
Поведение на помагащия:
-    Махнете всички предмети, които биха могли да наранят пострадалия или го преместете на безопасно място
-    По време на конвулсивната фаза поставете сгъната кърпа или дреха под главата на пострадалия. Това ще предотврати по – нататъшни наранявания на главата.
-    Уверете се, че дихателните пътища са отворени възможно най – бързо
-    Не опитвайте да давате вода или други течности на пострадалия по време на пристъп, може да разхлабите дрехите и да охладите помещението
 
Още важни препоръки при фебрилен гърч ще откриете на Puls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Недоволен

преди 6 години

Детето ми има и двете....Моля, не пишете такива неща, защото не са верни. Заблуждавате хората. ...Нямате никакво прави да давате медицински съвети....Хора не четете това. 60÷са пълни глупости....Нито обяснението на фебрилни гърчове е вярно. Нито обяснението за реакция. Нито епилепсията е вярна. Нито пък медикаментите са инжекция или свещички за епилвптици и по лекарско предписание....Днес бг. Моля Ви. Обиждате хората ..

fallback