Източник: Reuters
fallback

Факт е, че много от добавките към храната, които се означават с буква Е и няколко цифри след нея, са потенциално опасни за здравето и някои от тях не са одобрени за ползване в Европейския съюз.

Факт е обаче и това, че сред Е-тата, които откриваме на етикетите на храните, има и такива, които са не само безопасни, но и полезни в определени дози. Именно в тази група попада Е101. 

Е101 всъщност е кодът на витамин В2 - рибофлавин, с който той се обозначава в хранителната индустрия.
 
Всички добавки, които се означават с Е и първа цифра 1, представляват бои, ползващи се за оцветяване или подобряване цвета на хранителните продукти. Е101 придава характерен жълт цвят на храните, в които се включва. Той се дължи на специфичното жълто оцветяване след оксидиране на рибофлавина. Именно в оксидираната си форма рибофлавинът се ползва като боя в хранитлената промишленост.
 
С какво храните, съдържащи Е101, може да са полезни - вижте на Puls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

До 5, не си мн. луд

преди 6 години

Ако хората са здрави, кой ще купува лекарствата. Там са инвестирани много средства. Лекарите какво биха правили? Как ще оцеляват те, ако хората са здрави. Тя крушката си има опашка бе хора.

5

Башка Луд

преди 6 години

Вярвайте на "честните" производители, те мислят само за вашето здраве! Не яжте естествени храни, яжте Е-та направо от чувалите! Рак, диабет, затлъстяване....глупости! Четири кренвирша на ден, бягай докторе от мен!

4

Анонимен

преди 6 години

ааааа кооооо нееееее, я съм проооосссс, от селооооо ета неееееее

fallback