Reuters
fallback

Изследванията преди забременяване са част от профилактичната медицина и подготовка за една успешна бременност. Те трябва да се направят поне 6 месеца преди планираната бременност, за да е сигурно, че жената е здрава, както и да има време за профилактика и евентуално лечение. Предконцепционните консултации и грижи са важни, защото някои заболявания могат да се профилактират и лекуват адекватно само преди забременяване, тъй като по време на бременност не можем да използваме всички възможни лекарства и ваксини. 

Няколко групи изследвания е добре да се направят профилактично.
 
Първата група са общоздравословни изследвания. Те включват:
 
Цитонамазка от маточната шийка, защото онкологичната профилактика е важна, често подценявана част от медицинската грижа;
 
Кръвна група и резус-фактор с цел скрининг за кръвногрупов и резус-конфликт с партньора;
 
ПКК (пълна кръвна картина) като скрининг за анемии и други кръвни заболявания;
 
Кръвна захар и гликиран хемоглобин, а при нужда – ОГТТ (орален глюкозотолерантен тест) с трикратно изследване на IRI (имунореактивен инсулин) за откриване на диабет и предиабетни състояния (инсулинова резистентност).

Oще за нещата, които е препоръчително да направим преди забременяване, може да прочетете в Puls.bg
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

до Ставри давалото

преди 6 години

Ставри, много си дащен. Да не са ти разпаряли скоро давалото, замбузине? Или само са ти пълнили бузите с материал и сега имаш в изобилие? От кога стана ***, та взе да предлагаш на всеки мъж да ти точи материала изотзадзе? Като ти го набутат излизат ли ти гени от устата вече или още тябва да се пълни?

2

Анонимен

преди 6 години

Остави токсоплазмата. По добре помисли за възрастта на майката. Колкото по - възрастна е, толкова по - болно е общестрвото. Мъжете са носителите на дефектните гени, но жените ги предават на децата. Колкото по - възрастна е майката, толкова повече болни гени предава. Феминизма ни разказа играта...

1

Анонимен

преди 6 години

За токсоплазмоза не пише, а домашните котки са много опасни. Нищо че във фейса ги снимат да лочат от една паничка с бебетата. Токсоплазмозата променя поведението и човек никога не е себе си, т.е. половината от хората.

fallback