Снимка: Pixabay

Поредната новост в медицината откриха учени от университета "Рокфелер" в Ню Йорк - ново семейство антибиотици в проби пръст. Естествените съединения, наречени малацидини, могат да бъдат използвани срещу труднолечими инфекции, които са станали резистентни към съществуващите лекарства.

Противодействието на иновативния лек е включително и върху супербактерията МРСА (метицилин-резистентен стафилококус ауреус). Откриването му дава големи надежди на лекарите.

Резистентните на лекарства бактериални болести са един от големите проблеми за световното здравеопазване. Тези заболявания отнемат живота на около 700 000 души годишно, предава БТА.

В пръстта има милиони различни микроорганизми. Много от тях произвеждат съединения с терапевтичен потенциал, включително и новите антибиотици.

Учените от университета "Рокфелер" са използвали методи на генно секвениране, с които са анализирали повече от 1000 проби пръст, взети в САЩ. В много от тях имало малацидини. Учените изпробвали съединението върху плъхове с МРСА и установили, че то унищожава инфекцията в кожни рани.

Продължава работата по новите антибиотици, за да бъде подобрена ефективността им. Надеждата на специалистите е да преминат към клинични изпитания и антибиотиците да бъдат одобрени за прилагане върху хора.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase