Източник: Reuters
fallback

Пикът на распространение на грипа през този грипен сезон вече е достигнат на много места у нас, а случаите на нови болни все още не намаляват.

Добрата новина е, че за особеностите на върлуващите тази година щамове имаме достатъчно информация от здравните служби в страните от Южното полукълбо, където зимата и грипният сезон вече отминаха. Лошата новина е, че тази информация не е много обнадеждаваща. 

Според данни от Австралийските здравни власти тазгодишната противогрипна ваксина осигурява едва около 10% защита от най-масово циркулиращите щамове на грипния вирус.
 
Добре известно е, че нито една ваксина против грип не може да гарантира защита на 100% и че ефективността на ваксините варира всяка година. Много ниската й ефективност през този грипен сезон обаче е безспорен феномен. Той се асоциира и с множеството случаи на хора, разболели се от грип, въпреки че са се ваксинирали, при това навреме.
 
Какво липсва на противогрипната ваксина за 2018-та ще разберете на Puls.bg.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 6 години

Преди 10 години направих тази глупост да се ваксинирам. Не е застраховка,че няма да те докопа грипен щам, за който няма антитела във ваксината или да пипнеш настинка след 20-30 мин мръзнене на спирката, или чаша студена вода. Истината е че трябва да си нащрек зимата -топли дрехи, плодове за имунната система, билков чай... И в момента, в който се умориш и му отпуснеш края за малко, точно тогава те сгащва някоя настинка.

12

Анонимен

преди 6 години

Вируси се пускат умишлено,за целта продажба на лекарства,клинични пътеки и т.н.

11

Анонимен

преди 6 години

Вируси де пускат умишлено,за целта продажба на лекарства,клинични пътеки и т.н.

fallback