Източник: Reuters

Сияйността и липсата на петна е белег за чистота, но не и за стерилност. Това е заключението на учени, проследяващи ефекта от измиването на кухненските съдове в миялна мащина. Оказва се, че кухненските съдове продължават да предлагат идеална среда за развитие на микроорганизми дори по време на престоя си в миялната. А в някои случаи, макар и измити, ги изкарваме с повече микроби по тях, отколкото е имало преди да ги измием. 

Миялните машини в домакинството предлагат идеални условия за развитие на бактерии и гъбички. Това доказва научен екип от университет в Любляна, Словения.
 
Макар и работещи с много гореща вода, миялните не унищожават голяма част от микроорганизмите, заселващи се върху остатъците от храна по съдовете. Попадайки в топла и влажна среда, тези микроби процъфтяват и може да се разпространят върху всички съдове в уреда, а оттам - и в кухнята. Основното средство, което може да ги елиминира, са някои агресивни съставки в измивните препарати, които се ползват в машината. И все пак, рискът за здравето, който тези микроорганизми носят, не е сериозен.
 
Доколко опасни са бактериите и гъбичките в миялните машини - вижте на Puls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase