Снимка: pixabay

С настъпването на есента, по традиция слагаме кисело зеле. То е част от нашата кухня, кулинарна история и обичаме да го хапваме приготвено по различни начини. Освен киселото зеле в рецептите често добавяме и зелевия сок, получен от неговата ферментация.

За някои това е лек при махмурлук, но оказва се зелевият сок има редица ползи за здравето, когато се консумира в умерени количества. Вижте някои от тях.

Подобрява храносмилането

Сокът от кисело зеле, поради процеса на ферментация, е богат на натурална млечна киселина, която потиска растежа на нежеланите чревни бактерии и насърчава растежа на добрите. Това прави сока от кисело зеле отличен избор за лечение на лениви черва и лошо храносмилане.

Пиенето на зелев сок не само благоприятства храносмилателния процес, но и действа като слабително средство, което помага при запек. Чрез регулиране на храносмилателната и отделителната система, може да се предотвратят сериозни състояния, като стомашни язви и дори рак на дебелото черво.

Силна имунна система

За да поддържаме добър имунитет обикновено пием витамини, хапваме повече плодове, пием пресен портокалов сок, защото знаем, че се нуждаем от витамин С. Сокът от кисело зеле също съдържа витамин С.

Един от най-важните елементи на имунната система, стимулиращ производството на бели кръвни клетки и увеличаващ клетъчната регенерация, може да бъде лесно набавен чрез зелевия сок. Витаминът играе и ключова роля в образуването на колаген, основен компонент за почти всяка част от тялото ни, включително органи, кръвоносни съдове, кожа, косми, мускули и кости.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase