Снимка: pexels
fallback

Те са едни от любимите ни ядки и можем да ги хапваме по всяко време и в различни вариации. Фъстъците – една от най-полезните храни, която ни осигурява добри количества витамини А, Е, минерали като магнезий, фосфор, цинк, желязо, фолиева киселина и други.

Антиоксидантите в ядките инхибират растежа на свободните радикали, като по този начин се намалява и рискът от редица възпаления в организма.

За да извлечем максимална полза от консумацията на фъстъци е важно да ги ядем печени и по възможност без добавени сол и други вкусове.

Защо е добре да ги добавяте по-често към менюто си (освен ако не страдате от алергия, не ви причиняват образуване на газове и други нежелани реакции), вижте в следващите редове.

За здраво сърце

Фъстъците са богати на мононенаситени и полиненаситени мазнини, които поддържат сърцето здраво. Олеиновата киселина, по-специално, помага за понижаване на LDL или „лошия“ холестерол и балансира нивата на добрия. По този начин се предотвратява рискът от коронарна артериална болест и инсулт, чрез насърчаване на здравословен липиден профил на кръвта.

Намаляват риска от диабет

Според някои проучвания, умерената консумация на фъстъци може да намали риска от диабет с 21%. Това може да се дължи на наличието на манган в ядките – минерал, който играе важна роля в метаболизма на мазнините и въглехидратите, абсорбцията на калций и регулирането на кръвната захар.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Изгърбич Задвратян

преди 6 години

"умерената употреба". на нова годин комшията дойде да се дръвчи пиян на дръво и го умерих с едно празно шише. тва умерено ли е или е радикално>?

3

Анонимен

преди 6 години

"Това може да се дължи на наличието на манган в ядките..."Еми може, обаче прекалената злоупотреба с манган може да доведе до заболяване наречено манганизъм със симптоми подобни на паркинсон!Така че - умната с фъстъците!

2

Анонимен

преди 6 години

Освен това са силен алерген и следователно са точно толкова опасни, колкото и ГМО.

fallback